CNC Makinalarla Hassas İşçilik: Tornalama
Tornalama , makinacılar tarafından yüzyıllardır birçok farklı malzeme üzerinde uygulanmaktadır. Başlangıçta, tornalama, aletler, kulplar, mobilyalarda kullanım için karmaşık, silindirik tasarımlar oluşturmak için ahşap üzerine etki etti. Günümüzde tornalama, metal üretim sürecinin hayati bir parçasıdır ve Türkiye ve dünyadaki hassas CNC tezgahları tarafından kullanılan büyük bir tekniktir.
Tornalama, bir iş parçasını döndürme ve bir kesme aleti ile temas ettirme işlemidir . İş parçası döndükçe, dönme hareketi kesici aleti malzemeyi çıkarmaya zorlar. Kesme aletinin kendisi, eğirme iş parçasının eksenine paralel veya dik olarak doğrusal olarak hareket edebilir. Tornalamada yapılan kesikler ve iş parçasının ortaya çıkan şekli, kesme takımının hareketi ve şekli ile belirlenir.
Ne tür parçalar tornalama gerektirir?
Genellikle tornalama, silindirik veya konik yüzeyler üretir. İlgili eğirme hareketi nedeniyle, radyal simetri genellikle – ama her zaman değil – sürecin bir sonucudur. Diş açma , radyal simetri ile sonuçlanmayan bir tornalama alt sürecine bir örnektir. Cıvatalar ve dişli parça bölümleri genellikle bu şekilde işlenir.
Birçok parça ve ürün, yüzeylerinin bir kısmını veya tamamını oluşturmak için dönmeye bağlıdır. Cıvatalar , korkuluk çubukları ve silindirik aletler gibi bazı parçalar neredeyse tamamen tornalama yoluyla işlenebilir . Diğer parçalar, silindirik veya konik yüzeylerini oluşturmak için dönmeye ve ek şekiller oluşturmak için frezeleme veya testere gibi diğer işlemlere dayanır.
Tornalama için hangi aletler kullanılır?
Torna dönüm için kullanılan başlıca takım tezgahı, ancak modern CNC atölyeleri büyük ölçüde olduğu gibi birleştirir birden işlemleri, bu ekipman ile geleneksel torna yerini almıştır değirmen / merkezlerini açmak , talaşlı merkezleri veya işleme merkezleri 5-ekseni . Tornalama işlemine ek olarak tornalar, delme, raybalama, kaplama veya tırtıl gibi diğer işleme prosesleri için de kullanılabilir .
Geleneksel torna tezgahları aşağıdaki bölümlerden oluşur:
- Kafa stoğu – iş parçasını tutan ve döndüren bir mil içerir
- Kuyruk stoğu – mesnetin karşı ucuna yerleştirilir ve iş parçasını ekseni boyunca düzgün bir şekilde yönlendirmek için kullanılan bir “merkez” içerir
- Taşıma – kesme aletini dönme ekseni boyunca hareket ettirir ve kesme aletini ve kesme aletinin hareketini yöneten tüm mekanizmaları tutar. Modern tornalarda ve işleme merkezlerinde, taşıyıcı genellikle aletlerin işlem ortasında değiştirilmesine izin veren bir taret tutar.
- Kesici Takım – malzemeyi çıkarmak için iş parçasına temas eden parça
- CNC arayüzü – sadece Bilgisayar Sayısal Kontrol tornalarında bulunur, operatörlerin torna hareketini ve hızını yönetmek için ayarlanmış parametreleri programlamasına izin verir
Freze / torna merkezleri ve işleme merkezleri genellikle taşıyıcının daha çok yönlü bir frezeleme bileşeniyle değiştirerek ekipmanın frezeleme ve tornalama yapmasını sağlar. Bu frezeleme bileşenleri, kesme takımlarını bir torna tezgahı gibi tutar ve hareket ettirir, ancak daha fazla eklemlenmeye izin verir ve ayrıca frezeleme işlemlerini gerçekleştirmek için takımı yüksek devirlerde döndürür. Özel bir freze aparatı olmadan bile, günümüzde kullanılan modern torna tezgahları genellikle canlı takımlar sunan taretler aracılığıyla temel frezeleme yetenekleri sağlar .
Ekipman nasıl yapılır ve yapılandırılırsa yapılsın, tornalama işlemlerinin tümü aynı şekilde çalışır: makine iş parçasını belirtilen bir RPM’de döndürür ve operatör kesici takımın seçimini ve hareketini kontrol eder.
Çok Özel CNC Parça işleme işlerinizde Plusmak Makina olarak hizmet veriyoruz. bizi arayıp teklif alın.
Kablo imalat makinaları özel Parçaları CNC işleme tornalama için Plusmak Makina Bizi Arayın